Siirry sisältöön

Ohessa käytännössä hyviksi havaittuja keinoja vahvistaa oppilaskunnan vaikuttavuutta.

Artikkeli

Tavoitteena on, että oppilaskunnan hallituksen toiminta on mahdollisimman vaikuttavaa. Tämä tarkoittaa sitä, että oppilailla on riittävät vaikuttamis- ja osallistumismahdollisuudet. Silloin osallisuuden kokemus omaan kouluyhteisöön on voimakasta ja kouluviihtyvyys on hyvällä tasolla.

Rakenteet kuntoon

Olennaisinta oppilaskunnan hallituksen vaikuttavan toiminnan osalta ovat riittävät toimintaedellytykset.  Tämä tarkoittaa oppilaskunnan hallituksen puhe- ja läsnäolo-oikeutta  koulun sisäisten toimielinten ja työryhmien kokouksiin, kuten opettajainkokouksiin säännöllisesti, johtokunnan kokouksiin ja yhteisölliseen opiskeluhuoltoryhmään.

Toimintaedellytyksiä ovat oppilaskunnan ohjaava opettaja, oppilaskunnan toiminnasta viestitään koulun nettisivuilla ja hallitus saa kauden alkaessa koulutusta toimintaansa.

Lisäksi oppilaskunnan hallituksen käyttöön tulisi varata tarvittava määrä toimintarahaa, josta oppilaskunnan hallitus saa päättää itsenäisesti.

Oppilaskunnan hallituksella on hyvä olla käytössään säännöt, joiden mukaan toimitaan. Säännöissä kuvataan esimerkiksi oppilaskunnan hallituksen demokraattinen valinta ja mahdollisen oppilaskunnan yleiskokouksen järjestämisestä.

Riittävät toimintaedellytykset luovat vahvan pohjan muulle oppilaskunnan hallituksen tekemälle toiminnalle, kuten edunvalvonta- ja vaikuttamistyölle, tapahtumien järjestämiselle sekä toiminnasta viestimiselle. Kun toimintaedellytykset ovat kunnossa, niin vain taivas on rajana oppilaskunnan hallituksen järjestämälle toiminnalle.

Demokratia vahvasti esillä

Tärkeimpiä asioita toimivan oppilaskunnan ja sen hallituksen toiminnassa on kouludemokratian toteutuminen. Oppilaskunnan hallitus pitää valita demokraattisesti ja jokaisella oppilaalla tulee olla yhtäläiset sekä yhdenvertaiset mahdollisuudet tulla valituksi oppilaskunnan hallitukseen. Oppilaskunnan hallitus valitaan suljetulla lippuäänestyksellä koulussa sovituilla periaatteilla.

Yleiskokousmallissa kaikki oppilaat pääsevät vaikuttamaan 

Oppilaskunnan olisi hyvä kokoontua lukuvuoden aikana kaksi kertaa yleiskokoukseen, jossa päätetään oppilaskunnan toiminnasta ja valitaan tai vahvistetaan oppilaskunnan hallitus. Samalla oppilaskunnan hallitus tulee tunnetuksi kaikkien oppilaiden keskuudessa.

Yleiskokous opettaa oppilaille yhteiskunnallisesti merkittäviä taitoja ja on säännöllinen demokratiakasvatuksellinen elementti kouluarjessa, kun oppilaat pääsevät konkreettisesti vaikuttamaan oppilaita itseään koskeviin asioihin. Kokouskäytäntöjä oppimalla moni oppilas voi ymmärtää sen, että miten päätöksiä tehdään esimerkiksi kunnanvaltuustossa tai eduskunnassa.

Perustoiminta kukoistamaan 

Alusta alkaen on hyvä huolehtia siitä, että oppilaskunnan hallituksen sisäinen toiminta on toimivaa. Oppilaskunnan hallituksen on hyvä järjestäytyä ja valita keskuudestaan vähintään puheenjohtaja, varapuheenjohtaja, sihteeri, taloudenhoitaja tarvittaessa, tapahtumavastaava, viestintävastaava, edunvalvontavastaava ja yhteistyövastaava. Näin selkiytetään hallituksen sisäistä vastuunjakoa ja toimintaa.

Oppilaskunnan hallitus tarvitsee säännöllisesti kouluttautumista ja perehdyttämistä.  Ohjaavan opettajan on hyvä huolehtia riittävästä perinnönsiirrosta vanhalta hallitukselta uudelle sekä ympärivuotisesta kouluttamisesta. Mahdollisia koulutuksia voi tilata myös ulkopuolisilta toimijoilta. Yhteistyötä voi tehdä nuorisotoimen ja nuorisovaltuuston kanssa.

Yksi toimivan oppilaskunnan hallituksen merkeistä on se, että toiminta näkyy kaikille oppilaille. Kaikki koulun oppilaat tavoittavat tapahtumat lisäävät yhteisöllisyyttä ja kouluviihtyvyyttä merkittävästi. Siksi tapahtumien suunnittelu, valmistelu ja toteuttaminen on toimivalle oppilaskuntatoiminnalle tärkeää. Tapahtumien valmisteluun voi perustaa tapahtumatyöryhmän, josta on vastuussa oppilaskunnan hallituksen tapahtumavastaava.

Olennaista oppilaskunnan hallituksen toiminnassa on se, että sen toiminnasta viestitään säännöllisesti kaikille oppilaille. Oppilaskunnan hallituksella kannattaa olla ikäkaudelle sopiva sosiaalinen media käytössä esimerkiksi Instagram, jossa viestiä tapahtumista, vaikuttamisesta ja muusta ajankohtaisesta toiminnasta. Lisäksi oppilaskunnan hallitus voi tehdä tapahtumia ja muuta toimintaa, kuten vaaleja, varten julisteita koulun käytäville tai oppilaskunnan hallituksen käyttöön voidaan varata oma ilmoitustaulu, johon kaikki ajankohtaiset asiat tiedotetaan. Toiminnasta viestimisessä kannattaa myös hyödyntää muita tapoja, kuten keskusradiota, Wilmaa tai muita sisäisen viestimisen välineitä, joita koulu käyttää oppilaiden tavoittamiseen.

Tärkein oppilaskunnan hallituksen tavoite on oppilaiden etujen valvominen ja vaikuttaminen heitä koskeviin asioihin. Tätä voi tehdä niin, että oppilaskunnan hallituksen edustajat osallistuvat koulun sisäisten toimielinten ja työryhmien työskentelyyn puhe- ja läsnäolo-oikeudella. Salassa pidettävät asiat voi siirtää kokouksen loppuun, jolloin oppilasedustajat voivat poistua.

Oppilaskunnan hallituksen on myös hyvä tehdä omia keskusteluavauksia, kuten aloitteita, kannanottoja ja mielipidekirjoituksia.

Kyselyillä voi selvittää oppilaille tärkeiksi kokemia asioita, jolloin oppilaskunnan hallitus voi edistää näitä toiminnallaan. Oppilaiden asioiden edistämiseksi ja etujen valvomiseksi olisi myös hyvä, että koulun johtoa tavataan esimerkiksi kuukausittain, jolloin voidaan käsitellä koulun ja oppilaskunnan ajankohtaisia asioita. Edunvalvonta- ja vaikuttamistyöhön kannattaa kouluttautua ja tarvittaessa asioista olla yhteydessä kunnan ja hyvinvointialueen nuorisovaltuustoon.

Oppilaskunnan hallituksen kannattaa tehdä yhteistyötä monien toimijoiden kanssa. Erityisesti koulun vanhempainyhdistyksen kanssa kannattaa käydä keskustelua mahdollisista yhteistyömuodoista, joiden avulla molemmat osapuolet voivat hyötyä vastavuoroisesti yhteistyöstä. Lisäksi voi selvittää muita yhteistyömahdollisuuksia koulun lähistöllä, esimerkiksi lähikauppa, kirpputori, kuntosali tai muu yritys voisi kiinnostua tekemään oppilaskunnan hallituksen kanssa jonkinlaista yhteistyötä.

Voit käyttää oheista PP-esitystä oppilaskunnan koulutuksessa.

Oppilaskunnan hallituksen koulutus