Siirry sisältöön

Oppilaskunnan hallitus valitaan demokraattisesti vaaleilla.

Artikkeli

Oppilaskunnan hallitus valitaan demokraattisesti vaaleilla, jolloin jokaisella koulun oppilaalla on yhtäläinen ja yhdenvertainen mahdollisuus tulla valituksi.

Oppilaskunnan ohjaava opettaja koordinoi vaaleja ja huolehtii tiedottamisesta. Jokaisen oppilaan on hyvä tietää vaalien olemassaolosta. Hän asettaa selkeän ehdolle asettumisajan ja vaaliajan, jolloin äänestetään. Ohjaava opettaja voi kerätä kiinnostuneita ehdokkaita esimerkiksi sähköisellä lomakkeella. Äänestys järjestetään oppitunnin aikana opettajan johdolla, jolloin kaikki halukkaat äänestävät.

 

Oppilaskunnan hallituksen valitseminen askel askeleelta

 

  1. Ohjaava opettaja asettaa ehdolle asettumisajan ja vaaliajan, jolloin äänestetään.
  2. Ohjaava opettaja tiedottaa kaikille koulun oppilaille mahdollisuudesta asettua ehdolle, aikataulut ja muut äänestyksen kannalta olennaiset tiedot.
  3. Ehdokkailla on mahdollisuus esittäytyä, joko vaalijulisteilla, oppilaskunnan hallituksen viestintäkanavissa, keskusradiossa tai koulun sisäisillä viestintäfoorumeilla, kuten Wilmassa.
  4. Jos ehdokkaita on vähemmän kuin paikkoja, kaikki ehdokkaat tulevat valituksi.
  5. Vaaliaika, eli silloin äänestetään joko sähköisesti tai paperilapuilla. Äänestys on oppitunnin aikana, jolloin se tehdään opettajan ohjauksessa. Silloin tutustutaan yhteisesti ehdokkaisiin ja oppilaskunnan hallituksen toimintaan. Kaikilla on silloin yhtäläinen mahdollisuus äänestää, mutta mikään pakko siihen ei ole.
  6. Äänestyksen tulos julkaistaan koulun sisäisillä viestintäfoorumeilla, kuten Wilmassa sekä keskusradiossa ja oppilaskunnan hallituksen viestintäkanavilla. Ohjaava opettaja yhdessä rehtorin ja oppilaskunnan hallituksen kanssa voi ratkaista julkaistaanko kaikkien ehdolla olleiden äänimäärät vai ei. Läpipäässeiden ehdokkaiden äänimäärät on hyvän demokraattisen menettelyn mukaisesti julkaistava.

Mikäli koulu on kooltaan iso, saattaa olla viisainta toteuttaa oppilaskunnan järjestäytyminen edustajistomallilla. Edustajiston kokous on oppilaskunnan ylintä päätösvaltaa käyttävä toimielin. Se päättää oppilaskunnan toiminnasta ja taloudesta sekä valitsee oppilaskunnan hallituksen. Se hyväksyy lukuvuosittain oppilaskunnan toimintasuunnitelman, talousarvion, toimintakertomuksen ja talousselonteon. Edustajiston kokouksessa äänivaltaisia kokousedustajia ovat jokaiselta luokalta valitut kaksi (2) edustajaa. Edustajiston kokous voidaan järjestää esimerkiksi isossa luokassa tai koulun liikuntasalissa. Ennen edustajiston kokousta jokaisella koulun oppilaalla on ollut mahdollisuus asettua ehdolle, mutta edustajiston kokous on siihen se vihoviimeinen paikka. Edustajiston kokouksen jälkeen järjestetään äänestys oppitunnin aikana.