Yleiskokouksessa kaikki oppilaat pääsevät vaikuttamaan oppilaskunnan toimintaan.
Artikkeli
Yleiskokous kokoontuu kahdesti lukukauden aikana, syksyisin ja keväisin. Se päättää oppilaskunnan toiminnasta ja valitsee oppilaskunnan hallituksen lukuvuosittain syksyn yleiskokouksessa. Yleiskokouksessa äänivaltaisia kokousedustajia ovat kaikki koulun oppilaat. Yleiskokous voi olla opetusta ja siihen osallistutaan oppitunnin aikana opettajan johdolla.
Oppilaskunnan yleiskokous on demokratiakasvatuksen näkökulmasta erinomainen mahdollisuus oppia siitä, että miten asioista päätetään. Lisäksi se antaa aidon mahdollisuuden vaikuttaa koulun toimintaan.
Yleiskokoukset on hyvä suunnitella koulun johdon kanssa, jotta niitä voi hyödyntää muussa kuin oppilaskunnan omassa toiminnassa.
Oppilaskunnan hallitus valmistelee oppilaskunnan yleiskokouksen asiakirjat yhdessä ohjaavan opettajan kanssa. Lisäksi yleiskokouksen diat ja tiedottamisen hoitaa oppilaskunnan hallitus yhdessä ohjaavan opettajan kanssa, joka laittaa aiheesta viestiä koulun sisäisen viestintäfoorumin, kuten Wilman kautta.
Oppilaskunnan yleiskokouksen järjestäminen askel askeleelta:
- Oppilaskunnan hallitus yhdessä ohjaavan opettajan ja rehtorin kanssa etsivät sopivan ajan yleiskokouksen järjestämiselle.
- Ohjaava opettaja varaa tilat yleiskokouksen järjestämiseen.
- Oppilaskunnan hallitus valmistelee asiakirjat yleiskokoukseen yhdessä ohjaavan opettajan kanssa.
- Oppilaskunnan hallitus tiedottaa yhdessä ohjaavan opettajan kanssa oppilaskunnan yleiskokouksesta.
- Yleiskokouspäivänä opettajat ohjeistavat oppilaita ja oppitunnin aikana opettajan johdolla siirrytään varattuun tilaan, esimerkiksi liikuntasaliin, yleiskokoukseen.
- Yleiskokouksessa käsitellään mm. toimintasuunnitelmaa, talousarviota, toimintakertomusta, talousselontekoa sekä oppilaskunnan hallituksen valintaa.
- Yleiskokouksen jälkeen äänestetään oppituntien aikana oppilaskunnan hallitusvaaleissa. Äänestys toteutetaan opettajan ohjauksessa.
- Oppilaskunnan hallituksen vaalien äänestystulos julkaistaan.